Het trainen en begrijpen van honden is een fascinerend en complex proces. In plaats van te streven naar volledige controle over de hond en voortdurend in een vechtmodus te verkeren tegen alles wat niet in orde lijkt, is het doel om een harmonieuze relatie op te bouwen.
We proberen van de hond in de eerste plaats geen 'menshond' te maken die alleen maar ‘onze’ taal en signalen moet begrijpen.
We proberen eerder een diepgaand begrip te krijgen van de natuurhond, zijn taal en zijn natuurlijk gedrag.
Door de hond te begeleiden in zijn bestaan bij de mens, of binnen het gezin, streven we naar een vreedzaam en positief samenleven.
Het is belangrijk om respect te hebben voor de natuurhond in onze hond en te groeien naar een leven in synergie, waarbij zowel mens als hond elkaar begrijpen en aanvullen. Zo creëren we een omgeving waarin de hond zich veilig en geliefd voelt, en waarin hij optimaal kan functioneren binnen de menselijke maatschappij.
Uitleg over het waarom - op een verrassende manier
Deze site is geschreven om een aantal inzichten te delen die door de jaren heen zijn opgedaan en die blijkbaar bij veel mensen een aha-moment hebben veroorzaakt. Vaak reageerde men deze informatie nog nooit op deze manier te hebben gehoord en eigenlijk nooit de 'waarom' achter bepaalde gedragingen en trainingsmethoden te hebben begrepen. Mensen weten soms niet hoe zichzelf te gedragen en proberen te doen wat men hen in de hondenscholen vertelt, maar soms zonder succes. Men begrijpt dan dikwijls niet waarom het niet werkt en krijgt geen verdere uitleg of de opmerking dat de uitleg niet goed wordt toegepast in de praktijk.
Dominantie theorie vermijden
Meermaals werd de reactie gehoord dat de hond niet luistert omdat men niet streng genoeg is, geen leiderschap heeft over de hond of dat men duidelijker en krachtiger (dikwijls harder en luider) moet bevelen. Het gevolg is dat je regelmatig mensen hoort roepen tegen hun hond.
Veel van deze zaken zijn eigenlijk heel eenvoudig, maar het probleem is dat mensen het gewoon niet weten of niet begrijpen. Daarom vroegen velen waarom deze inzichten niet opschrijven en delen.
Hondenschool, wanneer wel en wanneer niet?
Vele hondenscholen doen een schitterende job. Er is een heel goede evolutie naar het positief trainen. Maar het is vaak niet duidelijk bij hondentrainingen of hondenscholen wat wanneer toe te passen en waarom. Wat is juist en wat niet maar vooral wanneer? Waarom lukt het soms niet of gaat het zelfs mis? En vooral, wat te doen 'als het misgaat'. Dit kan leiden tot frustratie en hopeloosheid.
Modellen met antwoorden
Met deze informatie worden deze vragen hopelijk beantwoord met een duidelijk en begrijpelijk overzicht voor iedereen die een betere relatie met de hond wil opbouwen.
Ontsporen van Mens-Hond relatie vermijden
Maar het uiteindelijke doel is om te vermijden dat de relatie tussen mens en hond zo ontspoort dat er ongelukken zijn of dat de hond moet worden ge-euthanaseerd.
Met dit doel voor ogen wordt de informatie ook gratis ter beschikking gesteld.
Basisconcepten en mindset
Op deze site wordt gestart met enkele basisconcepten en de mindset die essentieel is voor het opbouwen van een positieve relatie met de hond. Deze mindset, die voor velen een grote verandering kan betekenen in hoe ze naar hun hond kijken, wordt door de hele site heen meegenomen.
Maturiteitsniveaus en DOGma's
Vervolgens wordt het basismodel toegelicht: de maturiteitsniveaus in de relatie tussen mens en hond, en 10 DOGma’s van samenwerking tussen mens en hond.
Verder wordt uiteengezet hoe je de DOGma’s kunt toepassen per maturiteitsniveau.
Wat wanneer toepassen?
Gaandeweg zul je begrijpen dat veel aanbevelingen van trainers wel correct zijn, maar misschien genuanceerder moeten worden toegepast omdat je met je hond nog niet een voldoende hoog maturiteitsniveau hebt bereikt. Door het stapsgewijs ontdekken van de concepten zal ook duidelijk worden wat er kan worden gedaan aan zogenaamd probleemgedrag van de hond. We spreken over zogenaamd probleemgedrag omdat het probleem er is in de hoofden van mensen in de menselijke maatschappij, terwijl de natuurhond uit het dierenrijk totaal niet begrijpt dat er een probleem is. Als dit wederzijds onbegrip er is, kan een conflict ontstaan tussen hond en geleider, dat zelfs kan uitmonden in bijtincidenten.
Daarenboven worden verschillende soorten trainingen belicht die er bestaan, waarom ze bestaan en wat hen drijft. Deze kennis wordt gecombineerd met eigen ervaringen en modellen om een samenhangend geheel te vormen. Verhalen en anekdotes helpen om deze kennis op een begrijpelijke manier over te brengen, zodat iedereen kan leren hoe honden die zich slecht of onzeker voelen in onze maatschappij kunnen geholpen worden.